Utazás a kávé világába

Lezárult a Jendrassik-Venesz iskola tehetséggondozó projektje, amelynek keretében a jövő baristáit képezték.

Az iskola tavaly szeptemberben nyert az államtól 1,5 millió forintot a Nemzeti Tehetség Program keretében, mellyel lehetőségük nyílt arra, hogy a hivatalos tanórák mellett 60 plusz órában képezzék a jövő vendéglátós szakembereit. A projekt során a jövő baristáinak tudását kívánták fejleszteni. A hivatalos záróünnepséget kedd délután tartották a Veszprémi SZC Jendrassik-Venesz Középiskola és Szakiskolában, ahol a diákok élőben is bemutatták tudásukat: kávékat és koktélokat is készítettek.

Az „Utazás a kávé világába” nevű tehetséggondozó programban többfordulós pszichológiai és szakmai kiválasztás után végül 6 fiatalt indítottak, akik januártól az elméleti és a gyakorlati képzés során a professzionális kávékészítés minden részletére kiterjedő tudást kaptak a felkészítő szaktanároktól, köztük Antal Zoltántól. „A képzés során megismertük a kávé útját, szétszereltük a kávégépet, megtanultuk tökéletesen beállítani a kávé darálót, hogy, hogyan kell tökéletes tejhabot, és tisztességes presszókávét készíteni, emellett több fajta alternatív kavéfőzést is elsajátíthatták a 18-22 év között fiatalok” – mondta. Az elnyert támogatásnak köszönhetően az iskola új észközöket és felszereléseket is tudott vásárolni.

A 60 órás felkészítő program jó hangulatban telt, ami nem jelentette azt, hogy ne vették volna komolyan a felkészítést. A jó baristának egyik kiváló képessége a szaglás, a jó szakemberek képesek illat alapján eldönteni, hogy milyen minőségű kávéval állnak szemben, ezért minden óra előtt egy 34 darabos szagminta-készlettel treníroztak. A minták közt volt föld, főtt marha, és vaj illat is. A program egyik résztvevő diákja elárulta, hiába tűnik elsőre nehéznek, a szaglás bárkinél fejleszthető, hisz fél év elteltével szinte tökéletesen képesek voltak megkülönböztetni egyiket a másiktól.

A programban részt vevő diákok a szakmai tapasztalatok szerzése mellett a neves Bocuse d'Or Europe budapesti döntőjére is elutazhatnak.

A keddi projektzárón a Veszprémi Szakképzési Centrum mellett ott voltak Chianti Étterem, a Gizella Hotel, a Villa Medici, a Jásdi pince és a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselői is.

 

© 2018 VSZC Jendrassik-Venesz Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája